Нарушения в съня

Нарушенията в съня имат три основни проявления – безсъние, прекалена сънливост през деня, поведение или ходене на сън, излизащи от обичайните състояние – например сомнамбулизъм.

Нуждата от сън и продължителността му са индивидуални, повлияни са генетично и от редица други фактори. При здравите възрастни индивиди сънят се движи между седем и осем часа за ден, но някои и хора и след пет часа сън се чувстват достатъчно отпочинали.

Как да разберете, че имате проблем със съня?

Най-вече е важно колко често страдате от нарушения в съня. Не всеки проблем със заспиването задължително означава болест. Трудното заспиване, неспокойният сън и усещането за умора може да се корени в други причини, като например семейни отношения, стресираща и уморяваща мозъка работа, работа на смени, начин на живот с прекомерен стрес, липса на движение, лягане  в различно време, пушене и други.
Ако все пак усетите невъзможност да заспите в продължение на повече от месец, трябва да посетите лекар.
Безсънието е проблемпредимно на жените, особено в периода на менопаузата. Проявите на безсъние значително се увеличават с възрастта.
Продължителното безсъние може да доведе до сериозни здравословни рискове.

Здравословните резултати от безсънието са:
  • 2 пъти по-честа поява на исхемична болест на сърцето
  • 2 пъти по-честа поява на заболявания в храносмилателния тракт
  • 2 пъти по-честа поява на заболявания, свързани с гръбнака
  • 3 пъти по-често съпътстващо главоболие
  • 4 пъти повече депресии
  • отслабване на имунната система

Под влияние на нарушенията на съня се стига увеличено производство на хормоните на стреса и до промени в кръвното налягане и сърдечната дейност, увеличава се нивото на холестерола. Ако безсънието не се лекува, се задълбочава влиянието на останалите болести върху организма на човек. Умората от недостатъчно редовен сън или намаляването на вниманието причинява 20-30% от всички пътнотранспортни произшествия.

Спането влияе положително не само на протичането на инфекциите, но и на следоперативни състояния и процеси на заздравяване. Липсата на сън въздейства точно обратно.